Recept

Tillaga riktigt fina Semlor hemma

Hur gör man?

Ett basic recept för alla som älskar semlor!

Vetedeg:

  • - 50g jäst- 150g smör- 5dl mjölk- 2dl strösocker- 1msk kardemumma- 2tsk saltca 1 liter vetemjöl
  • - Smält smöret och tillsätt mjölken. Vätskan ska vara fingervarm (37grader).
  • - Smula jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölk & smör blandningen.
  • - Rör om så jästen löses upp.
  • - Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör om.
  • - Tillsätt lite mjöl i taget (tills degen lossnar från kanterna av bunken).
  • - Strö lite mjöl över och låt degen jäsa ca 40 minuter.

När degen vilar gör fyllningen.

  • - Knåda degen och dela upp den i 16 bitar och rundriv (man rullar degen så ytan spänns). Låt degarna jäsa ytligare 30minuter.

Mandelmassafyllning:

  • - 150g mandelmassa- 1dl florsocker- 1dl vispgrädde
  • Smula sönder mandelmassan och tillsätt resten. Blanda med elvisp.

Topping:

  • - Grädde
  • - Florsocker