Tillaga din kyckling på rotisserie

Saftigare kyckling får man leta efter!

Ett av de bästa knepen för att få en kyckling saftig är att tillaga den hel. Oftast är det även billigare att köpa kycklingen hel än att köpa bröst eller lårfiléer för sig. Förutom att kycklingen blir saftig så blir det också oftast mer smak på den om du tillagar den hel. Det är lika enkelt att tillaga den hel som styckad. Bara att du kan behöva använda dig av en termometer för att ha koll på att den är klar.

I detta recept går vi igenom hur vi tillagar hel kyckling med hjälp av rotisserie på grillen. Har du inget rotisserie på din grill så går det även bra att göra detta i ugnen på varmluft (ca175grader).

Har du en grill som saknar rotisserie men är sugen på att köpa ett? Kontakta oss så hjälper vi dig hitta rotisseriet för just din grill.

saftigare_kyckling_far_man_leta_efter.png

Tillagning

Vi använde oss av en gasolgrill från Broil King när vi gjorde detta recept. En Baron 440 för att vara mer exakt. Längst ner på denna sida kan du hitta alla produkter vi använde oss av och några fler som passar perfekt till detta recept.

Ska du tillaga din kycklingen i ugnen och inte på grillen så kan du följa kursiva textsnittet nere vid tillvägagångssättet.

Recept

Råvaror

 • 1st Hel Kyckling
 • Rub eller andra kryddor (vi använder oss av Fin&Feather från Traeger)
 • 4st Schalottenlök
 • 3 klyftor Vitlök
 • 1st Citron
 • Färsk Timjan (dragon är också ett hett tips om man inte vill ha timjan)

Övrigt

 • Steksnöre
 • Aluminiumfolie / Droppform
 • Rotisserie
 • Grillvantar
 • Termometer
 • Kniv & Skärbräde

Tillvägagångssätt

1. Starta grillen. Dra på den på högsta värme först så den blir ordentligt varm. Sen sänk värmen när du lägger in kycklingen. Rotisseriet ska inte vara i grillen nu. Ska du använda ugnen, sätt den på 150 grader varmluft.

2. Skala vitlöken och krossa den under kniven

3. Skala och dela schalottenlöken på 4 delar

4. Skiva upp citronen i lagom tjocka skivor.

5. Ta fram kycklingen och stoppa in löken, några av citronklyftorna samt ett knippe av de färska örterna.

6. Sen är det dags att binda ihop kycklingen så att inte fyllningen åker ut eller att låren eller vingarna hänger ner i grillen. Binder du ihop kycklingen blir den mer jämnt tillagad. Dra snöret runt vingarna och låren och knyt fast vid bakbenen eller rumpan.

Är du osäker på hur du ska binda kycklingen eller något annat vid tillagningen så kan du kolla på vår Youtube. Där har vi ett klipp där Josef gör detta recept och du kan följa honom varje steg på vägen.

7. Nu är det dags att krydda kycklingen. Vi kör med en färdig rub från Traeger som passar perfekt till kyckling eller fisk. Vi har valt att köra en torr-rub med kycklingen. Alltså att vi lägger på kryddorna direkt på skinnet direkt utan att olja in kycklingen först. Det kommer ändå komma så mycket vätskor från kycklingen sen.

8. När kycklingen är kryddad och klar är det dags att trä på rotisseriet och gå ut och sätta på kycklingen på grillen. Tillagar du i ugnen lägg kycklingen i en smord form i mitten av ugnen

9. Sänk värmen på grillen så den blir runt 150grader. Lägg en aluminiumform eller droppform under kycklingen i grillen som all vätska som droppar från kycklingen kan samla sig i. Sen är det bara för kycklingen att få rotera i lugn och ro cirka 25min.

10. Efter 25 minuter kolla till kycklingen så den fortfarande ser bra ut och att grillen ligger på rätt grad (ca150grader).

11. Ta ut kycklingen från ugnen eller grillen när innertemperaturen är 70 grader.

12. Nu är det bara att tranchera upp kycklingen och sen äta, ringa över lite salt och citronsaft om du tycker det behövs. Du kommer märka när du skär upp den hur saftig den är. Ha gärna lite papper till hands för det kommer rinna ut mycket köttsafter från den.

Är du osäker på hur du ska tranchera upp kycklingen så kan du läsa mer om det HÄR.

Produkter vi använt oss av och som är bra att ha