Här hittar du alla våra samlade recept för dig som älskar att laga mat!

r625xt_08.jpg

Beercan Bacon Burgare

Beercan burgare är det fler och fler som testar på. Det är inte alls svårt och resultatet blir magiskt!

Nötfärs med 10 % fetthalt rullad i 5 st stora köttbullar á ca 250 gram styck sedan tar man enn 33 cl burk och mosar rakt genom bullen och formar sedan med händerna några centimeter upp på burken, lindar ett par skivor bacon runt som fastnar och fungerar som lim nästan. Sedan vrider man försiktigt ut burken och burgaren är färdig att fyllas.

Fyllning: Vitkål, lök, squash, paprika, nötbog och en rökt älgkorv.

Man kan välja vad för fyllning som helst efter smak men jag kan rekommendera rökt korv tillsammans med grönsaker och nötbog.

Stek fyllningen och lägg i den i utformade färsen.

Därefter ska de grillas på indirekt värme i ca 50-60 minuter i ca 150 °C

Resultatet kan inte bli misslyckat och jag rekommenderar att du testar redan idag!

Fridas Vitlökssmör

Vitlökssmör är både enkelt att göra och GOTT! Det passar till det mesta, här delar Frida med sig av sitt grymma vitlökssmör!

- 100 gram smör

- Lite flingsalt

- 2 stora vitlöksklyftor

- Saft från en fjärdedels citron

- Färsk persilja

Rakt ner i mixern och sen var det klart!

Idas Pesto (utan nötter)

Pesto funkar till allt! Blanda det med dina rotfrukter eller ha det vid sidan om din köttbit. En hemmagjord pesto funkar till det mesta och är en riktig smakhöjare!

En snabb och enkel pesto alá Ida Herbertsson som är utan nötter.

  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe basilika
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2.5 dl olivolja (funkar även med rapsolja)
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl riven parmesanost

Salt & Peppar efter smak.

Lägg allt i köksassistent och mixa (har du ingen så funkar en stavmixer lika bra). Är peston för tjock är det bara att hälla i lite mer olivolja eller vatten tills du får den till den konsistens du vill ha. Sluta med att smaka upp med salt och peppar.

Vill du hellre ha nötter i så byter du bara ut solrosfröna mot pinjenötter. Pesto är väldigt individuellt och kan variera mycket från person till person beroende på vad just DU gillar för något. Är du en ostälskare lägg i mer parmesan, älskar du vitlök lägg i en klyfta till osv. Har du mycket gräslök ute i trädgårdslandet funkar det lika bra som basilika. Det är endast du själv som sätter gränserna, prova göra din egen pesto efter känsla!

Kallrörd Barbecuesås

Ett recept från en kund som jag kallar "Grillkungen från Töreboda

Grillkungen från Törebodas kallrörda Barbecusås!

  • 2,5 dl tomatketchup
  • 1,25 dl mörk sirap
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,6 dl farinsocker
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk chilipulver
  • 1 tsk vardera av: salt, timjan, oregano, basilika
  • ½ tsk vardera av: paprikapulver, lökpulver, riven ingefära (färsk), sambal olek
Kör allt i matberedare, börja med vitlök, lök, sen resten.

Läs mer om "grillkungen från Töreboda"

Marinad till revben

Den perfekta marinaden till revben.

Vill du följa exakt hur du ska tillaga revebenen från början till slut?

Klicka HÄR

- 3 kyftor vitlök

- 1 skvätt worchestersås

- 2 teskedar sambal oelek

- 1 halv pressad citron

- lite ingefäraca

- 1 matsked honung

- Soyaca

- 1 dl öl

- 1 fyra Jim Beam

Marinad - Sweet chili Ingefära

En god marinad gör väldigt mycket vid tillagning av kött. Köttet blir saftigare, mörare och mycket smakrikare. En god marinad behöver inte vara svårt att göra och passar både till nötkött som fläskkött. Här delar Sebastian med sig av sitt recept han använde sig av när han gjorde helgrillad unggris.

- 50 cl bira

- Ett par matskedar sambal oelek

- 1 matsked honung

- 1 matsked farinsocker

- En rejäl bit ingefära hackad i småbitar

- Worchestersås

- Soya

- Sesamolja

- Matolja

Ordentligt med salt och peppar


Om du tänker röka passar detta perfekt till!

Rökextrakt och rökflis från äppleträd


Ser inte helt fel ut va?!

Mozzarella & Bacon Toast

Den ultimata toasten, perfekt att göra både på grill eller spis.

För fyra toast

  • 8 st skivor toastbröd/rostbröd
  • 1 paket bacon/stekfläsk
  • 1 paket Mozzarella
  • 2 st tomater
  • Pesto (Vill du göra egen pesto kolla efter recept "Idas Pesto")

Om du ska grilla

Starta grillen så den hinner bli varm. Låt gallret ligga på och bli varmt (desamma gäller om du tänker använda stekplatta)

Tillvägagångssätt:

Börja med att steka baconet i stekpanna eller på stekplatta så den blir krispig. Skiva upp tomaterna och sen mozzarellan i 4 skivor. Bred mackorna med peston och fördela sen de övriga ingredienserna på fyra av brödskivorna. Avsluta med att lägga på en av de resterande mackorna på dem med fyllning och tryck ihop försiktigt.

Sen är det bara att grilla eller steka dina toast. Ge ett lätt tryck på dem i pannan/grillen och låt dem sen ligga kvar så de blir gyllenbruna på undersidan. Vänd därefter så det blir samma på andra sidan toasten.

Använder du stekpanna så kan du köra på medelhögvärme en lite längre tid så osten hinner smälta.

Använder du grill så kan toasten få färg innan osten smält, lägg då toasten på sidan av grillen där det är lte svalare så den får ligga och bli varm utan att ta för mycket färg.

Napolitansk pizza

Saker som kan vara bra att ha när man ska baka pizza napoletana:

En ugn som når 400-500 grader
Pizzaspade att skjutsa av pizzan
En IR-termormeter så man kan ha koll på hur varmt det är i ugnen
En snurrspade så du kan vända pizzan i ugnen, dock inte nödvändigt, har du en tunn pizzaspade att skjutsa av pizzan så kan du plocka upp pizzan med den, ta ut den ur ugnen och vrida pizzan med handen


Recept på 6 stycken degbollar

  • 1000 gram vetemjöl
  • 630 gram iskallt vatten
  • 28 gram salt
  • 0.35 gram jäst (ja du läste rätt, 0,35gram)

Börja med vetemjöl special (utan tillsatt kornmalt) eller det du har hemma, jaga inte ihjäl dig på ett italienskt Tipo 00 mjöl bara för du hört att det ska vara bra, det finns viktigare saker i början när man ska lära sig att baka pizza.

Häll upp vattnet i en bunke, lös upp saltet i vattnet och lös sedan upp jästen (Har du ingen våg som klarar av att väga så lite jäst så är det ungefär i storleken av ett lingon.), häll direkt i allt mjöl och blanda tills det inte finns några klumpar kvar, jag brukar börja med att blanda med en gaffel och sedan klämma ihop degen med handen tills det inte finns några klumpar kvar.

Låt degen sedan vila ca 20 minuter, ta sedan degen och vik den från ena hörnet till det andra på båda sidor tills du har en någorlunda spänd boll, gör detta med en fuktig hand så slipper du kladd. Vänta sedan 10 minuter och upprepa detta, väntaytterliggare 10 minuter och upprepa.

Det går även bra att köra degen i en hushållsassistent, men det blir mest bara mer disk tycker jag. Låt sedan degen vila i ca 12 timmar i rumstemperatur (21 grader), dela sedan upp degen på ca 6 bollar på 250-270 gram styck och gör tighta bollar. Låt dessa vila i 10-12 timmar (i rumstemperatur) antingen i små runda lådor med lock (gammal 500 gram kvargburk fungerar bra) alternativt i någon bra ugnsform, inplastad så att dom inte torkar. När du sedan ska baka ut pizzorna så lägger du ut en degboll i en hög mjöl, plattar ut degen och formar till en rund pizza. Kolla gärna på Youtube hur man ska öppna en napoletansk pizza, det finns flera olika varianter här också men viktigt är att man slår av överflödigt mjöl på undersidan av pizzan, annars blir det bränt och beskt i ugnen. Toppa pizzan med valfria tillbehör, överdriv dock inte och dra sedan upp på pizza spaden, se till att det inte är för mycket mjöl på pizzaspaden också och baka av pizzan i ugnen.

Recept från Marcus Larsson
Följ Marcus på instagram @Marcuspizzacorner

Semlor

Ett basic recept för alla som älskar semlor!

Vetedeg:

- 50g jäst
- 150g smör
- 5dl mjölk
- 2dl strösocker
- 1msk kardemumma
- 2tsk salt
ca 1 liter vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken. Vätskan ska vara fingervarm (37grader). Smula jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölk & smör blandningen. Rör om så jästen löses upp. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör om. Tillsätt lite mjöl i taget (tills degen lossnar från kanterna av bunken). Strö lite mjöl över och låt degen jäsa ca 40 minuter.

När degen vilar gör fyllningen.

Knåda degen och dela upp den i 16 bitar och rundriv (man rullar degen så ytan spänns). Låt degarna jäsa ytligare 30minuter.

Mandelmassafyllning:

- 150g mandelmassa
- 1dl florsocker
- 1dl vispgrädde


Smula sönder mandelmassan och tillsätt resten. Blanda med elvisp.

Topping:

- Grädde

- Florsocker


Snabb Pizzadeg

Superenkelt och supersnabb pizzadeg:

Tidsåtgång: 1-2h

En deg som går snabbt att göra när man lite för sent kommer på att man vill äta pizza.

6 stora degbollar (eller 7 mindre)

Recept:

1000g vetemjöl (16.5 dl)

600g vatten (6dl)

10g olivolja (1 msk)

26g salt (1.5 msk)

25 gram jäst (ett halvt paket)

Gör såhär:

Lös upp saltet i vattnet

Blanda i olivoljan och jästen.

Häll i allt mjöl och knåda för hand eller i maskin i 15mintills degen är slät och smidig. Täck degen och låt den vila 30 min på en varm plats i köket. Dela upp degen i 6 stycken degbollar på ca 260g styck, alternativt 7 degbollar på 230g styck. Jäs i deglåda, separata runda burkar eller fristående täckta i ca 30-60 min till (dom ska ha dubblats i storlek)Baka sedan ut pizzorna med valfri topping! Enkel och medelsnabb pizzadeg!


En medelsnabb deg som man enkelt kan förbereda några timmar innan gästerna kommer.

Tidsåtgång: 3-4h
6 stora degbollar (eller 7 mindre)

Recept:

1000g vetemjöl (16.5 dl)

630g vatten (6,3dl)

10g olivolja (1 msk)

26g salt (1.5 msk)

10 gram jäst (1/5 del av ett jästpaket)

Gör såhär:

Lös upp saltet i vattnet

Blanda i olivoljan och jästen.

Häll i allt mjöl och knåda för hand eller i maskin i 15mintills degen är slät och smidig. Täck degen och låt den vila ca 60 min på en varm plats i köket. Dela upp degen i 6 stycken degbollar på ca 260g styck, alternativt 7 degbollar på 230g styck. Jäs i deglåda, separata runda burkar eller fristående täckta i ca 3h till (dom ska ha dubblats i storlek)Baka sedan ut pizzorna med valfri topping!

Recept från Marcus Larsson

Följ Marcus på instagram https://www.instagram.com/marcuspizzacorner/