Att baka i en pizzaugn

Är du ny när det kommer till att använda pizzaugn och inte är riktigt säker på hur ska ska göra? Isåfall har du kommit rätt!

Här delar vi med oss av egna erfarenheter och tips som vi har lärt oss på vägen när vi använt oss av och provat oss fram med våra pizzaugnar. Är det något speciellt du undrar över som du inte hittar nedan så får du gärna ringa /maila och fråga oss.

Bra att ha när du ska baka något i en pizzaugn (förutom själva ugnen) är en infraröd termometer som läser av graderna med hjälp av en laser, samt några bra redskap som man kan använda när man tar in och ut det man bakar. Är det en större ugn som på bilden så rekommenderar vi redskap med längre skaft så du slipper bränna dig.


Gasolugn

När du har en gasolugn är det lättare att hantera värmen. Här får du prova dig fram hur mycket du ska vrida på för att få den perfekta värmen för det du ska grädda. Gör du pizza brukar man får vrida på max för att nå de höga temperaturerna. När du väl hittat din värme så sköter gasolen resten och du kan sitta ner och njuta.

Exempel på Gasolugn: Ooni Koda 16


Vedugn

I en vedugn kan det vara svårt att reglera värmen och att alltid hålla upp glöden i vedträdet. När du bakar pizza vill du ha så hög värme som möjligt så då det är bara att lägga på vedträ efter vedträ och låta lågan fortsätta brinna. Det kan ta runt 20 minuter från att du startat en eld till att ugnen är riktigt varm.

När du däremot ska baka bröd eller liknande där det ska vara lite lägre temperaturer är ett tips att göra det på eftervärmen. När veden har till största del brunnit ut så brukar det vara perfekt att lägga in brödet och sen på med locket och låt det gräddats. Detta funkar bra när det är mindre bröd eller bullar som blir färdiggräddade på 10 minuter. Ska du däremot göra en större limpa måste du fortsätta se till att det brinner i ugnen men istället lägga brödet lite längre ut mot kanten där det inte blir allt för varmt.

I vedugnarna brukar man helst se att veden ligger på sidan och brinner för att fördela värmen bäst. När det kommer till gräddning av bröd/bullar så tycker jag det är bäst att ha den brinnande veden längst bak i grillen. Då kan du lättare styr över värmen och flytta brödet längre och längre ut om du märker att det är för varmt eller längre in om det börjar kallna.

I vedugn funkar det även att använda sig av kol om man så önskar.

Exempel på Vedugn: Nonno Peppe


Pelletsugn

Pelletsugn är relativt lätt att ha och göra med, förutom att du inte får glömma fylla på pellets. Det vi har märkt hos många kunder är att man tycker pelletsen hoppar ut i själva ugnen och inte håller sig på sin plats, varför det blir så är nog troligtvis för att du har för mycket pellets i behållaren. Fyll hellre på med lite mindre och lite oftare än för mycket på samma gång! En pelletsugn kommer lätt upp i hög värme och är perfekt när det kommer till bakning av pizza.

Exempel på Pelletsugn: Ooni Fyra


Vilken ugn du än använder så är det viktigt att du under gräddningen tar och roterar ditt bakverk så det blir en jämn och fin yta. Annars kommer det resultera i att ena kanten blir bränd medans den andra fortfarande ser ogräddad ut.


Recept på Semlor som tillagas i pizzaugn

Vetedeg:

- 50g jäst

- 150g smör

- 5dl mjölk

- 2dl strösocker

- 1msk kardemumma

- 2tsk salt

ca 1 liter vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken. Vätskan ska vara fingervarm (37grader). Smula jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölk & smör blandningen. Rör om så jästen löses upp. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör om. Tillsätt lite mjöl i taget (tills degen lossnar från kanterna av bunken). Strö lite mjöl över och låt degen jäsa ca 40 minuter.

När degen vilar gör fyllningen.

Knåda degen och dela upp den i 16 bitar och rundriv (man rullar degen så ytan spänns). Låt degarna jäsa ytligare 30minuter.

Nu när degen vilar igen är det perfekt att tända pizzaugnen.


Mandelmassafyllning:

- 150g mandelmassa

- 1dl florsocker

- 1dl vispgrädde

Smula sönder mandelmassan och tillsätt resten. Blanda med elvisp.


Tillagning:

Vi bakade bullarna i vår pizzaugn Nonno Peppe som vi eldade med ved.

Tänd upp ugnen och låt den bli varm, ca 300 grader. Här är det perfekt att använda sig av en infraröd termometer för att få koll på graderna. Vi placerade veden i bakkant av ugnen då bullarna lätt blev brända när jag hade veden på sidan. Bullarna placerades i mitten av ugnen och sen får man vara med och vända dem efter någon minut då de fått färg på ena sidan.

När man är nöjd med färgen så är ett tips att flytta ut dem närmare kanten där det inte är lika varmt (ca 150grader) där bullarna får gräddas färdigt i fred, utan att bli brända. Men man måste hela tiden ha koll på kanten in mot elden då den lätt blir mörk om man aldrig vänder på den. Ett tips är att grädda ungefär 5 i taget om man är nybörjare. Annars kan det vara svårt att hinna med att vända alla. Ha gärna en sticktermometer bredvid dig också så du kan mäta innertemperaturen på bullen för att veta när den är klar, den ska upp i ca 96 grader.

Skär upp toppen på bullen och låt den svalna innan du lägger i fyllningen, spritsar på grädden och toppar med locket och florsocker!

Bon Apetit!