Grillkung

Ring oss!

0142-80102

Grilla med Grillkung!

Tips & inspiration

Inga produkter tillagda!

Lägg en produkt i varukorgen så ser det lite roligare ut här ;)

Varukorg

0 kr

Grillkungs Köttguide

Här kommer grillkungs köttguide för olika typer av kötts innertemperatur. Temperaturen är A och O när man grillar, jag hoppas även kunna inspirera lite extra till indirekt grillning. Följ köttguiden för att bli kompisgängets okrönte grillkung!

Rätt temperatur på grillen

Jag är inte ensam om att ha misslyckats vid grillen vid otaliga gånger, köttet har inte blivit klart eller så har nötköttet blivit "well done" när man egentligen ville ha det "medium rare" och ibland har man helt totalt bränt sönder köttet. Man lär dock så länge man lever och ju mer man grillar desto bättre blir man.

Att få till den perfekta innertemperaturen på köttet avgör om man får en saftig välsmakande köttbit eller en torr sönderbränd kolbit.

Jag tänkte därför försöka mig på att göra en guide för det perfekta köttet på grillen och mitt generella tips för en lyckad grill är att ta sig tid och inte ha bråttom, vänta på rätt temperatur innan du slänger på köttet.

Att grilla är ju trots allt inte bara ett sätt att laga mat utan också ett sätt att umgås och koppla av.

Nöt

Hur du än vill ha ditt nötkött ska jag försöka guida dig att få ditt kött perfekt.

Generella temperaturregler för nötkött

Blodigt (rare)
55° C
Medium (medium rare) 58-60° C
Medium välstekt (medium well done)
60-65° C
Välstekt (well done) 70° C


KÖTTDEL INNERTEMPERATUR GRILLKUNGS TIPS
Ryggbiff 55-70° C Direkt grillning 2+2+2+2 minuter på varje sida för medium rare vid medelhög värme (2,5 cm tjocka skivor)
Entrecôte
55-70° C Direkt grillning Värm grillen till 250-300° med locket på, sänk till medium hög värme och lägg på köttet, stäng locket och vänta i 2 minuter, vänd köttet och vänta 2 minuter, vänd igen vänta 2 minuter och vänd en gång till och vänta 2 minuter. Då får du en perfekt medium rare stek vid tjocka skivor (2,5 cm) man får dessutom de perfekta stekrutorna om man vänder med 45° vinkel varje gång.
Fransyska 60-75° C Långsam indirekt grillning till 68-70° C till lätt rosa 1-2 kg tar några timmar om du sätter grillen på ca 130° C
Högrev 80° C Långsam indirekt grillning enligt droppformsmetoden 2-4 timmar (beroende av vikt) på låg värme,
Nötbog 70-80° C Passar bra som stek, långkok på indirekt grillning
Nötbringa 80-90° C Indirekt grillning långkok 4-5 h på låg värme med "en brännare metoden"
Nötytterfilé
55-70° C Direkt grillning 2 minuter på
Oxfilé skivad 53-70° C Direkt grillning på hög värme
Oxfilé hel 53-70° C Hetta upp grillen lägg på och bryn oxfilén på hög värme för att få en fin yta, stäng av brännarna under filén och stek på Indirekt grillning på ca 130-150° C 40-50 minuter "en brännare metoden"
Rostas 55-70° C Direkt grillning 2+2+2+2
Ytterlår 80-90° C Indirekt grillning på låg värme
Märgpipa 80° C Indirekt grillning på låg värme
Nötfärs 65-70° Vid fin kvalitet som tex högrevsfärs är det gott med en något lägre temperatur tex en medium blodig burgare. Direkt grillning på hög värme
Biff 55-70° C Direkt grillning, hög värme

Fläsk

Fläskkött kan bli hur gott som helst om man tillagar det rätt. Jag gillar stora köttstycken som fläskstek, helstekt fläskkarré, helstekt bog och även helstekt gris men det kan också vara fantastiskt gott med kotletter och revbensspjäll.


Köttdel

Innertemperatur

Grillkungs tips

Kotletter 70° C Marinera under lång tid och grilla på direkt värme, medium låg värme ca 20 minuter
Kotlettrad62-68° CIndirekt grillning gärna enligt "droppformsmetoden" i ca 130° C 40 minuter
Ytterfilé62-68° CIndirekt grillning gärna enligt "droppformsmetoden" i ca 130° C 30 minuter
Flintastek68° CFlintasteken är en svensk klassiker som ska grillas via direkt grillning till en innertemperatur på 68° C. Vänd gärna 5-6 gånger under grillning
Fläskbog 70-75° cFläskbogen är en underskattad del av grisen som är mycket god att grill hel, gärna via indirekt grillning. Kör på "en brännare metoden" eller "droppformsmetoden"
Fläskfilé70° CStek på direkt grillning men med lägre temperatur 20-30 minuter.
Fläskfärs70° CSteks på spett eller som biffar, direkt värme
Fläskkarré80° CHelstekt fläskkarré är mycket saftigt och gott, grilla den på 160-175° C på indirekt värme i 1,5-2 h.