Att grilla är bland det bästa jag vet. Här vill jag dela med mig av mina bästa grilltips och recept. Jag kommer också mer än gärna låta andra dela med sig av sina grilltips.

« Tillbaka

Perfekta revbensspjäll på två olika sätt!

Publicerad 2015-03-29 av Sebastian Virta

Dags för spare ribs eftersom det är bland det godaste jag vet att grilla.

Utmaningen med revben är att ta sig ordentligt med tid och inte grilla för varmt, då blir de brända och sega, har du bråttom är det bäst att koka dem först!

Jag tänkte att jag ska lära er 2 olika sätt att grilla stora och tjocka revbensspjäll på.
Det ena sättet med kokning och direkt grillning det andra med långsam indirekt grillning.

Eftersom svärfar är grisbonde så har jag ofta tillgång till magiskt fint svenskt griskött som vi brukar stycka tillsammans. Oftast tar vi lite mindre unggrisar på runt 50-60 kg som vi styckar relativt grovt. Detta var en sån unggris. Jag plockade fram 2 påsar stora revben från frysen, den ena som jag tänkte förkoka och sedan grilla och den andra som jag tänkte grilla långsamt på indirekt grillning i några timmar.

1. Revben - kokta sedan grillade

Först långsam kokning i 40-60 minuter direkt från frysen, man kan koka dem längre om man vill.
(detta sätt passar utmärkt vid dålig planering)

Salt och några lagerblad

Fördelar: Det går inte misslyckas på grillen om de är förkokta, de får god smak från buljong mm, det går snabbt att grilla, de blir alltid möra och saftiga.

Det enda du behöver göra är att pensla lite glace några gånger medan du grillar.
Eftersom jag kokade dem på morgonen valde jag dock att lägga dem i marinad några timmar.

De andra revbenen lät jag bara tina tills de gick att ta isär.
När förberedelserna är klara öppnar du med fördel en grillöl och bränner ur Broil King grillen ordentligt!

De förkokta revbenen behöver bara grillas på direkt värme i 20-30 minuter så de fick bli middag. Jag lade på båda sorterna samtidigt efter att ha värmt upp grillen till 300 grader för att få en fin yta. Brännarna under de förkokta revbenen sänkte jag sedan till medium medan jag stängde av brännarna under de frysta revbenen som får ligga kvar med de andra brännarna på i ett par timmar med indirekt värme.

De förkokta revbenen var klara att serveras efter första grillölen (ca 25 minuter). De blev riktigt fina och alla blev mer än mätta!

Det de inte visste var att grillen fortfarande stod på med låg värme och stekte färdigt de andra revbenen. Fram emot kvällen var även de färdiga efter 3 timmar på grillen på låg värme ca 100-130 grader.

Som ni kanske ser på bilden blev de otroligt saftiga! Fördelen med detta sätt att grilla är att de får en fantastisk grillsmak när de får ligga i ångorna av marinad och glace från tidigare grillar och verkligen bli ett med grillen.

Jag rekommenderar denna indirekta grillningen om ni tycker det är kul att grilla, helst ska man marinera dem i nåt dygn först men eftersom jag är kass på att panera lade jag tom på dem frysta och satsade på att glacea dem några gånger istället med marinaden som blev över från de andra revbenen. Det blev hur som helst magiskt gott och min Broil King Regal 490 är fortfarande favoritgrillen att grilla på! Till påsk blir det helgrillad unggris, hoppas ni är med mig då!

Recept marinad:

3 kyftor vitlök
1 skvätt worchestersås
2 teskedar sambal oelek
1 halv pressad citron
lite ingefära
ca 1 matsked honung
Soya
ca 1 dl öl
en fyra Jim Beam

« Tillbaka