Mal högrev till hamburgare - Hamburgarkurs
Publicerad 2015-10-05 av Sebastian Virta
Att göra den perfekta burgaren är en utmaning som inte ska underskattas.
Än har jag inte gjort den perfekta själv men jag har kommit en bra bit på vägen.
Jag har helt klart kommit på att det viktigaste är köttet och att sedan kommer hur man maler den.
Jag anser att många lägger för mycket fokus på tillbehören men glömmer det viktigaste, alltså köttet. Många restauranger försöker bomba burgaren med alla möjliga tillbehör men en perfekt tillagad burgare blir enligt mig bäst enkel. Salt, peppar, en god topping och en skiva ost räcker hur långt som helst.
Jag har testat olika köttdelar (då jag ofta köper köttlådor etc) men också olika raser av nöt.
Den här gången tog jag fram 1 kg högrev från Walla Säteri där jag köpt köttlådor och fryst in.
Dessa djur går på ranchdrift året om och slaktas direkt på gården vilket gör att djuret inte hinner stressas upp av långa transporter på lastbil med blodet pumpandes i musklerna. Detta gör sannolikt att köttet är väl marmorerat med insprängt fett även i fettsnålare delar som högrev. Detta är med andra ord perfekt till Hamburgare!
När man jobbar med grillar och pratar med mycket olika lokala grillkungar runt i Sverige får man enormt många tips och lär sig massor av nya trick för att lyckas med köttet. Inspirationen och idén att lägga köttfärsen i rulle fick jag från en kund som heter Anders och jobbar som kock.
Du behöver:
En köttkvarn (gärna med relativt grovt skär)
En bit högrev av fin kvalitet
Ett bakplåtspapper
Gör så här:
Skär köttet i mindre delar och lägg ett bakplåtspapper under kvarnen