Påskkampanj - Handla för 1000:- | Chans att vinna ett kamado ägg
« Tillbaka till alla inlägg

Indirekt grillning

Publicerad 2015-03-04 av Sebastian Virta

Indirekt grillning används med fördel till större köttstycken, stekar, hel kyckling mm.

Det är en långsam teknik där man inte grillar köttet direkt över lågorna utan låter het luft cirkulera runt i grillugnen. Denna teknik är smidig eftersom man kan låta köttet vara under lång tid utan att behöva ösa eller vända köttet. Det finns olika typer av indirekt grillning. Den ena metoden kallas "droppformsmetoden", då ställer man ett droppfat över brännarna (tex ett foliefat eller en gammal ugnsplåt eller mottsv) och den andra metoden kallas för "en brännare metoden".

Droppformsmetoden - Indirekt grillning

1, Ta bort grillgallren och ställ en gammal plåt, eller folieform eller motsv ovanför brännarna.
2, Häll sedan, vatten, vin, bira eller annan vätska i formen. Man kan även lägga i lite färska kryddor, grönsaker mm för att få extra smak i köttet.
3, Sätt tillbaka grillgallren igen
4, Förvärm grillen till max i 5-10minuter
5, Sänk till medium eller low på brännarna
6, Släng på köttet på grillgallren ovanför droppformen
7, Stäng locket, luta dig tillbaka, ta en bira eller ett glas vin och låt köttet sköta sig själv. Låt aldrig formen koka torr utan fyll på med vätska om det behövs.

Detta är min favoritmetod att grilla på, köttet blir saftigt och grillytan blir fin. Man kan med fördel förbättra med glace några gånger under grillningen för att få en tjockare grillyta med massor av smak.

"en brännare metoden" -Indirekt grillning

1, Placera en droppform under grillgallrena
2, Hetta upp grillen till max i 5-10 minuter
3, Stänga va brännarna/brännaren på ena sidan grillen
4, bryn köttet på alla sidor genom att placera det på den tända delen av grillen
välj vilken temperatur du vill ha (generellt sett medium) och placera köttet på den sidan som är släckt.
5, Stäng locket och slappna av.

Denna metod passar perfekt för större köttstycken men även tjockare kotletter, revbensspjäll, kycklingdelar eller hel kyckling.
Värmen cirkulerar i grillen och tillagar långsamt köttet, det blir saftigt, liten risk för bränt och du kan göra annat under tiden.

Hör gärna av er när ni testat detta och berätta hur det blev!

« Tillbaka till alla inlägg