En grillkung grillar och tipsar

« Tillbaka

Kundspecial: Grillkungen från Töreboda

Publicerad 2016-06-16 av Sebastian Virta

Jag ringde en kund...

Att jag pratar mycket grill med kunder i mitt jobb är något som jag tycker om väldigt mycket och att lära av varandra är ju det enklaste sättet att få tips och inspiration till grillen.

Jag ringde upp Leif eller "Grillkungen från Töreboda" som jag kallar honom!

Vi började maila lite angående grillar våren 2015 då Leif kontaktade mig angående köp av gasolgrill.
Det slutade med att Leif och hans fru åkte hela vägen från Töreboda till vårt showroom i Mjölby och köpte en Baron 490.

Bakgrunden var att han som många andra som köper grill av oss hade haft några gasolgrillar tidigare och tyckte om konceptet med gasolgrill. Han hade dock haft problem med kvalitén på de tidigare grillarna med kort livstid på brännare och låg värme. Blicken riktades mot Broil King och valet föll sedan på en Baron 490.

"Jag kände redan när jag öppnade lådan vilken kvalité grillen höll, tyngden materialen..."

När jag ringde Leif hade han bland annat bakat pizza på över 300 graders värme samtidigt som han rengjorde grillen (pyrolysteknik där grillen bränner bort fett och köttrester).

När jag frågade Leif lite om grilltips så pratade han passionerat om Mexikansk mat, gärna stora köttstycken under lång tillagning så kallad slow cooking på grillen. Han tar mycket inspiration av grillguden Jonas Cramby och han har alla hans böcker i närheten av grillen.

Matlagningsintresse

Leif har ett genuint matlagningsintresse vid sidan av familjen och jobbet på Töreboda kommun och umgås med ett gäng matlagningsintresserade entusiaster som gärna anordnar matlagningsträffar och kurser där han både är deltagare men också verkar som hjälplärare när det behövs. De delar också bilder via instagram och facebook för att ge varandra inspiration vilket han rekommenderar.

Grillkungen från Törebodas kallrörda Barbecusås!

2,5 dl tomatketchup

1,25 dl mörk sirap

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

0,6 dl farinsocker

2 msk citronsaft

1 msk chilipulver

1 tsk vardera av: salt, timjan, oregano, basilika

½ tsk vardera av: paprikapulver, lökpulver, riven ingefära (färsk), sambal oelek

Kör allt i matberedare, börja med vitlök, lök, sen resten.


"För någon vecka sen så foliegrillade jag långsamt en nötbog till innertemperatur 70 och gjorde sen härliga mackor på det med picklad rödlök, avocado, krasse, tomat och cashewnötter ( för chrunchen!), se bild. Körde indirekt i flera timmar på låg temp och lät den sen dra i saltlake ett par timmar."

Fantastisk bild från Törebodas grillkung:

"beercan-burgers, så gott. Brukar improvisera fyllningen men har alltid med karamelliserad lök och avslutar alltid med en klick av bbq-såsen enligt receptet ovan."

« Tillbaka