Grillkung

Ring oss!

0142-80102

Grilla med Grillkung!

Tips & inspiration

Inga produkter tillagda!

Lägg en produkt i varukorgen så ser det lite roligare ut här ;)

Varukorg

0 kr

Helgrillad unggris till påsk!

Publicerad 2015-04-04 av Sebastian Virta

Fläskkött är som gjort för grillen i allmänhet och unggris i synnerhet!
Jag kan verkligen rekommendera svensk unggris och jag tror det kommer dyka upp i kyldiskarna i affärerna under allt större utsträckning i framtiden, precis som vi äter lamm eller kalv.

Ett slakteri som jag vet erbjuder unggris (under säsong) är iaf Dalsjöfors,
http://www.dalsjoforskott.se/om-oss/ny-sida/

Att grilla den hel gris kräver en del tålamod, mycket tid och mycket förberedelse. Jag började med att beställa slakt på onsdagen, sen fick den hänga till torsdag morgon då jag marinerade den. In i kylskåpet på jobbet sen fick den ligga där till fredag förmiddag. Grisen vägde ca 20 kg. Fördelen med unggris är att alla delar är så otroligt saftiga och möra oavsett var på grisen de sitter.

Bild innan marinering på torsdag morgon, bilden tagen hos min far, hunden Bosse var lite småsugen.

Sen gjorde jag marinad och marinerade grisen i dubbla sopsäckar

Recept marinad:

Sweet chili Ingefära

50 cl bira
Ett par matskedar sambal oelek
En matsked honung
En matsked farinsocker
En rejäl bit ingefära hackad i småbitar
Worchestersås
Soya
Sesamolja
Matolja
ordentligt med salt och peppar
Rökextrakt och rökflis från äppleträd

På fredag förmiddag tog jag sedan grisen och åkte till Rimforsa där grillfesten skulle vara.

Ett stort problem var att unggrisen var för stor för att få plats i grillen så jag fick ta bort bakbenen och jag hade lite strul med att få fast den ordentligt på rotisseriet så jag fick skära lite vid revbenen för att få fast ryggraden nära spettet. När jag väl hade fått fast grisen på spettet och den började snurra så gick allt galant. Några hundra varv och 5 timmar senare såg den ut så här:


Jag rökte/grillade den på låg värme med röklåda full av äppleflis under flera timmar och såg till att sätta på glace kontinuerligt för att få ett smaklager och fin färg på ytan.

Risken när man grillar grisen hel är att den inte blir klar på insidan och blir bränd på utsidan så värmen och tiden är direkt avgörande för ett perfekt resultat.

kl 18:30 var det dags att ta av grisen och stycka den.

Efter styckningen lagom när solen tittade fram var det dags att servera.

Saftigt kött som nästan smälte i munnen blev resultatet och det fanns god smak från rökfliset som jag hade satt i min Broil King Röklåda,

Broil King Röklådahttp://www.grillkung.se/produkter/visa/tillbehor/b...

Vill du läsa mer? Visa senaste inläggen!
Vill du se alla? Gå till vårt arkiv!