Grillkung

Ring oss!

0142-80102

Grilla med Grillkung!

Tips & inspiration

Inga produkter tillagda!

Lägg en produkt i varukorgen så ser det lite roligare ut här ;)

Varukorg

0 kr

En självutnämnd grillkung grillar

Att grilla är bland det bästa jag vet. Här vill jag dela med mig av mina bästa grilltips och recept. Jag kommer också mer än gärna låta andra dela med sig av sina grilltips.

Pizzaugn för hemmabruk - uuni 3 (ooni 3)

Publicerad 2018-11-16 av Sebastian Virta

För ungefär ett år sedan köpte jag min första Uuni. Jag tyckte det verkade som en kul produkt och blev intresserad av att testa eftersom alla sa att den var så bra på forum etc. Det är alltid så det börjar för oss, jag tar hem en grill eller som i detta fall en pizzaugn som jag tycker verkar ha nåt speciellt, testar den,och ser om vi borde sälja dem.

Uuni 3 fångade mitt intresse direkt när jag såg den på Youtube och när jag dessutom såg att den nya Uuni pro var på väg att lanseras gjorde jag slag i saken. Efter att jag testat uuni 3 var jag fast och så fort uuni pro var släppt så testade jag även den och kommer skriva om den också iett annat inlägg!
Kort kan jag skriva att den är större, bättre isolerad och mer mångsidig än uuni 3

Jag hade bakat en del pizza innan och tycker i allmänhet att det är kul att baka men utan att vara mer än en medelmåttig hemmabagare. Har bakat i olika gasolgrillar, kamadogrillar och klotgrillar med bra resultat men kanske inte riktigt nåt den där fullpoängaren så långt!

Håller den måttet då?

Jo den gör faktiskt det!
Första gången jag använde uuni 3 fick jag inte upp den i temperatur men efter ett par snabba googlingar så lästa jag att man ska fylla upp pelletsbehållaren hela vägen upp efter att man fått fyr och därefter fortsätta att toppa upp den mellan pizzorna så sköter brännaren flödet av pellets själv. På brännaren kan man desutom styra vinkeln med en skruv för vilket flöde av pellets man önskar.
Jag har inte mixtrat med flödet utan kört med standardinställningen nästan uteslutande. Då går ugnen upp i 500 grader på ca 10 minuter och då ligger stenen på ca 300 grader. Det är då jag tycker pizzorna blir som bäst. 60-90 sekunder räcker för att få den färdig i botten och toppen men det är givetvis en smaksak. Jag brukar köra 30 sekunder, vrida ett halvt varv, sedan 20 sekunder, vrida en kvarts varv, 20 sekunder vrida etthalvt varv och då blir den jämngräddad.
Så nu till pizzorna... Jo en äkta napolitansk pizza kräver hög värme och bra deg, jag har kanske inte hittat den perfekta degen men pizzorna som man bakar själv i denna pizzaugn blir så magiskt goda, en hemgjord tomatsås, färsk basilika och mozzarellaost, där har ni grunden, sen är det bara låta fantasin flöda! Jag har lagt upp lite bilder på några pizzor jag har bakat under året längre ner.

Jag blir ganska ofta exalterad av produkter inom denna kategori och uuni 3 var inget undantag. Att för under 3000 kr få en pizzaugn som funkar gjorde miig faktiskt helt lyrisk. Faktum är att det kanske till och med är den produkt som har förvånat mig allra mest av alla produkter jag har testat.


Om uuin 3:

Uuni 3 är en liten enkel pizzaugn i rostfritt stål med en fyrkantig pizzasten på 37,4x37,4 cm, en skorsten med lock samt en pelletsbrännare i baken. Den väger dryga 13 kg och det finns ett cover som skyddar ugnen mot väder och vind men som också fungerar som bärbag om du vänder på den. Det gör den perfekt att ta med sig till en polare eller ta med sig på utflykten om man är riktigt ambitiös.
För att få den så prisvärd som möjligt är uuni 3 utrustad med en kamare i ett enkelt men rejät lager rostfritt stål, enkel lucka med handtag som man stänger när man eldar upp ugnen i temperatur och en skorsten. Luckan hängs på efter att man satt in pizzan för att få det perfekta luftflödet bakifrån och sedan upp i skorstenen istället för att värmen försvinner i fronten.

P.S.
När du gör degen är det viktigt att du låter den ta tid på sig, gärna flera dagar med fördeg och flera knådningar, jag har inte fått fram den perfekta degen ännu och det kommer jag kanske aldrig att få till men jag kommer jobba på det! Jag är mest inne på de Napolitanska pizzorna för tillfället med så få ingredienser som möjligt men jag gillar äve de lite större romerska pizzorna. Ett tips är iaf att frysa in degarna, de håller sig riktigt bra ett par veckor men går faktiskt använda även nån månad eller 2 efter också. Jag återkommer till degen ordentligt en annan gång!

Ska också säga att jag ibland köper degar från de lokala pizzabagarna också och de är ju proffs och gör grym deg. Däremot klarar en mer långjäst deg den extrema värmen i en uuni bättre!

'

Bilden ovan är lånad från vår polare Jacob "bagarn" Carlsson från Vemdalen som är en pizzakonstnär av bästa sort, han serverar sina pizzor i Vemdalen på Bageriet Vemdalen. På fritiden tar han gärna med sin uuni 3 till närmaste fjälltopp!

Ambitiös och med sot runt munnen men pizza på slätten under årets blåsigaste dag blev det till slut!



Ett försök att göra "bagarens" paradpizza, Brooklyn.


Enkelt with a view

JA!! uuni 3 klarar riktigt skitväder!

Rösta på Grillkung för årets kundservice och som årets butik på Prisjakt!

Publicerad 2018-11-05 av Sebastian Virta

Bäst kundservice!

Vi är i år nominerade som årets nätbutik inom Hem & trädgård på Prisjakt, det är vi mycket stolta över. MEN det som gör oss mest stolta är att vi också är nominerade i kategorin årets kundservice!

Bara att bli nominerad är en så härlig känsla och det gör oss ödmjuka för hur mycket våra kunder betyder för oss!

Grillkung började i en liten elektronikbutik på landet som tävlade mot "de stora drakarna" inom hemelektronik, vi tävlade inte i att kunna sälja en TV billigast, vi insåg tidigt att vi var tvungna att tävla i att erbjuda den bästa lösningen för kunden istället. Min vision som grundare av grillkung.se var att ta en liten elektronikbutik på landets kundservice och kunnande ut på nätet samtidigt som man erbjuder ett bra pris till våra kunder, inte alltid billigast men alltid konkurrenskraftigt. Det tycker ni, våra kunder att vi har lyckats med då vi samlat på oss 9,68 av 10 på Prisjakt, kärlek till er!

Kundservice handlar inte om att vara felfri, fel blir det även hos oss men det är hur man löser felen som avgör vilket företag man är!

Rösta på oss i kategorin "Årets nätbutik - Hem & Trädgård"

https://www.prisjakt.nu/arets-natbutik/?nc_id=27&s...

Rösta på oss i kategorin "Årets nätbutik - Bäst kundservice"

https://www.prisjakt.nu/arets-natbutik/?nc_id=9&s...


Vi är mycket tacksamma om ni vill rösta på oss!

Mvh


Sebastian Virta

sebastian@grillkung.se
0142-80102


P.S.

Fakta om Årets nätbutik - Bäst kundservice:

"För att bli nominerad till priset för Bäst Kundservice : De butiker som har nominerats till Bäst Kundservice är de 25 butiker som har högst omdöme på Prisjakt och fått minst 15 omdömen det senaste året."



Så rengör du din broil King

Publicerad 2018-05-03 av Sebastian Virta

Underhåll
Det är många som frågar oss hur man ska underhålla sin grill.
Då tycker jag att det är bra med leverantörer som visar i en bra film exakt hur en rengöring ska gå till.
Grillen blir ju skitig och äcklig när man använder den väl, dessutom blir det ju en en del ytrost på brännare och gjutjärnsgaller om man inte tar hand om dem. Kom också ihåg att det är funktionsgaranti och garanti för genomrostning 10 år på dual tube brännarna i en Broil King. Lock och grillbox täcks av en livstidsgaranti för genomrostning.

I övrigt rekommenderar vi alltid originalöverdrag samt att om grillen står ute över vintern utan att man använder den kan det vara värt att rengöra den och fetta in den ordentligt innan hösten kommer, det kan även vara läge att ta in flav r waves och gjutjärnsgaller till en torr och mysig plats. Om man som mig grillar året runt kan man för så lite slitage som möjligt fetta in grillen ordentligt efter grillning med vanlig vegetabilisk olja.



Ett underhålls kit för brännarna tycker jag är en superprodukt att vårda grillen med.




Nedan text har jag stulit från Broil kings manual som jag tycker man ska läsa för att veta hur man håller grillen fräsch länge.

GRILLGALLER/VÄRMEHYLLA

Uppvärmning/avbränning. Innan du börjar grilla ska grillen värmas upp/brännas ur med alla brännarna på ”HIGH” i 8-10 minuter med locket stängt. Använd grillvantar och borsta bort eventuella matrester på gallren med en grillborste av stål och gallren blir kliniskt rena. Minska sedan brännarna till önskad värme beroende på vad för sorts mat och med vilken grillmetod du ska grilla. Spray/pensla på lite vegetabilisk olja på grillgallren vid behov för att undvika att det fastnar. Grillgallren och värmehyllan behöver INTE diskas efter varje användning. Om du vill göra det någon gång, använd endast hett vatten och ev. milt diskmedel, skölj noggrant och torka torrt.Diska ALDRIG i maskin, använd ALDRIG kemiska produkter eller s.k. ugns-och grillrengörings- och putsprodukter eller högtryckstvätt

Flav r Wave
Om de rostfria stålvågorna Flav -R-Wave har fått för mycket beläggningar, ta bort grillgallren, ta upp stålvågorna och borsta bort beläggningarna med en grillborste av stål eller skrapa med t.ex. en spackelspade. Detta ska inte göras för ofta eftersom det är fett och köttsaft som droppar ner på dessa och bildar grillsmaken.

DROPPBRICKA
Droppbrickan och droppformen är placerade under grillboxens hål där fett rinner ner från botten av grillen. Ta ut dem från sidan/baksidan av grillen och kontrollera om de behöver tömmas/rengöras/bytas för att undvika att överflödigt fett rinner ner i grillens underrede eller underlaget den står på.

ALLMÄN RENGÖRING
Utför en avbränning och gör ren grillgallren enligt ovan. När grillen är kall, ta ur grillgaller och Flav-R-Wave och gör ren dem enligt ovan. Borsta/skrapa sedan grillens insida och ta upp resterna med en spackelspade eller grovdammsugare. Vid behov, rengör med endast hett vatten och ev. milt diskmedel, skölj noggrant och torka torrt

ÅRLIGT UNDERHÅLL
För att säkerställa säker och effektiv drift bör grillen inspekteras och rengöras minst en gång om året eller efter förvaringsperioder som överstiger en månad.

Brännare
Ta bort brännarna och kontrollera så inga sprickor eller skador uppstått. Rengör venturiröret med en piprensare eller flexibel borste för venturirör för att avlägsna stopp som orsakas av spindlar och andra insekter.Rengör därefter grillens insida enligt instruktionen ”Allmän rengöring” nedan.

Regulator och slang
Kontrollera regulatorn och slangen. Byt om nödvändigt. Om vita oxidationsfläckar uppstår på de gjutna aluminiumdelarna, rengör dem med hett vatten och milt diskmedel. Skölj ytorna noggrant och torka torrt. Putsa därefter ytorna med en trasa doppad i vegetabilisk olja för att de ska återfå sin glans. För att få bort ev. repor och fläckar använd en svart sprayfärg som tål höga temperaturer. Rost är en naturlig oxidationsprocess och kan uppträda fläckvis på stål och gjutjärnsdetaljer. Om lite rost uppstår påverkar det inte användningen på kort sikt. Ta bort fläckarna med hett vatten och milt diskmedel samt en grov disksvamp eller stålull som inte repar. Skölj ytorna noggrant och torka torrt

Rostfritt stål
Rengör med hett vatten och milt diskmedel samt en grov disksvamp eller stålull som inte repar. Skölj ytorna noggrant och torka torrt. Putsa därefter upp stålet med ett medel avsett för rostfritt stål. Väderförhållanden och extrem värme kan ge ytan en brunaktig yta, detta är missfärgning och räknas inte som tillverkningsfel eller rost.OBS! Diska ALDRIG i maskin, använd ALDRIG kemiska produkter eller s.k. ugns- och grillrengörings- och putsprodukter eller högtryckstvätt! Utbytbara delar Om problem uppstår med reduceringen, gasolflaskan, brännarna eller ventilerna, försök inte att reparera dessa på egen hand utan kontakta din återförsäljare eller en fackman. För att säkerställa optimal drift använd endast Broil King/OMC reservdelar.



Video

Publicerad 2018-01-25 av Sebastian Virta

Revbensspjäll till jul? På grillen så klart!

Publicerad 2017-12-01 av Sebastian Virta

Barbecue Bonanza - revbensspjäll till jul!
Ok Julen nalkas och med det kommer all julmat.
Min höjdpunkt på julbordet är att jag får grilla revben vilket jag tycker är kul!
Kolgrill eller gasolgrill spelar ingen större roll men jag kör med gasolgrill.

Jag gillar kamben mest, kanske inte det mest "juliga" men roligast att göra och godast att äta så vad är problemet? ;)

Mitt stalltips för revbensspjällen är att grilla dem enligt den så kallade 3+2+1 metoden som jag generellt utgår från när jag gör mina ribs. Den metoden bygger på 3 olika moment. Först röker man revbensspjällen i 3 timmar, sedan grillar man dem inpackade i folie eller motsvarande i 2 timmar och till sist grillar man dem indirekt på grillen i 1 timme rakt på gallret, därför kallas det 3+2+1. Har jag mindre tid på mig kör jag lite varmare och kanske 1+1+1/2, alltså får du till alla moment och det blir riktigt bra men ju mer tid man lägger desto bättre resultat.

Moment 1:
3 timmar i rök
,
Börja med att rubba dem med lite goda kryddor, jag brukar använda salt och peppar, paprikapulver, cayennepeppar och brunsocker, här vill vi ha det torrt. Ta de kryddorna du tycker om. Sen är det dags att börja röka, försök ligga runt 100-120°C och gärna i 3 timmar. Jag använder helst hickory, whisky (ek) eller äpple rökflis men det tar man vad man har av. Jag gillar inte att ha så mycket röksmak så jag använder mig oftast av runt 2 nävar rökflis som jag blötlagt någon timme innan. Använd gärna någon form av >"Rib Rack" så att revbensspjällen kan stå upp, dels för att få plats på grillen men även för att få jämn rök på dem och så lite kontakt med galler osv som möjligt.


Bild i början av rökningen med Broil Kings röklåda, den är justerbar för hur mycket rök man vill ha, läggs direkt på ett brännarskydd. Har man ingen röklåda går det alldeles utmärkt även med ett foliepaket med rökflis som man sticker hål på.

Moment 2:
2 timmar packat

Efter 3 timmar i lätt rök tar man av dem och packar in dem i folie, sätter dem i en större gryta i gjutjärn eller ännu bättre som i mitt fall en ribroaster. I detta läge penslar man på glace och sätter sin prägel på ribsen. Det är nu köttet liksom smälter bort från benen så där gött som man vill ha det.

Ställ ribroastern på brännarskydden, låt brännaren under gå på lägsta effekt i 20 minuter, stäng därefter av den och byt till brännare bredvid och sätt den på halvfart så kommer temperaturen i ribroastern bli perfekt utan att det bränns. På kolgrillen är det viktigt att få lagom fart på glöden, här kan man köra något varmare än på rökningen men inte ha folien/ribroastern direkt över glöden.

Moment 3:
1 timme indirekt
Sista momentet är 1 timmes grillning på indirekt värme, här sätter man ytan på köttet. På med mer glace kontinuerligt så man får dem riktigt kladdiga, så vill iaf jag ha dem!
Detta är momentet för sluttouch men samtidigt är det mesta jobbet gjort här. Är man hungrig kan man fuska lite med tiden här eller småäta lite från grillen, det gör du som du vill;)


By the way, här nedan har ni Grillkungs Revbenskit i paketpris för dig som vill gå all in på ribsen!

Tack för att ni tog er tid!

/
Sebastian Virta
"självutnämnd grillkung"
Grundare Grillkung.se
0142-80102
Sebastian@grillkung.se

Vårda din Broil King inför vintern 5 tips

Publicerad 2017-11-27 av Sebastian Virta

Fler och fler har upptäckt hur trevligt det är att grilla året runt men de allra flesta av oss låter helt enkelt grillen gå i ide. Synd tycker jag då grillat är godast året runt enligt mig.

Jag grillar året runt men min grillning skiljer sig väldigt mycket åt mellan sommar och vår.
På sommaren grillar jag mer direkt, mer skivat kött eller delar, grönsaker och tillbehör. På Vintern blir det långsammare grillning på låg temperatur och större köttstycken, alltså sånt som sköter sig mer av sig självt utan att man behöver aktivt bevaka det så mycket. Revbensspjäll, pulled pork, viltstekar och fågel på rotisseriet är mina favoriter så här års. Jag tycker också att vintern passar perfekt till att röka kött på. Allt från kycklingdelar till stekar eller varför inte julskinkan.

Alla Broil King grillar är gjorda i USA & Kanada där de i stora delar har liknande klimat som oss här i Norden. De är gjorda för att användas och stå ute året runt men hur mycket slits grillen under vintern? Min känsla är att det beror mycket på hur man sköter den och på vintern kräver grillen lite extra kärlek.

  1. Rengöring
    Gör rent din grill ordentligt inför vintern, ta ur alla lösa delar som brännare, hållare till brännare och flav r waves stålvågor. Borsta grillen invändigt och ta bort löst smuts. Ta sedan en hink med varmt vatten och såpa och torka ur grillen invändigt och utvändigt med en trasa. Se till att grillen är helt torr när du ställer undan den. Om du inte grillar på vintern glöm inte att tömma fettråget.
  2. Kontrollera
    Om du behöver nya delar är det läge att beställa dem nu - se till att vara redo för våren. Kolla framförallt slangar så de ser ut att vara fräscha och inte har några repor eller skador.

  3. Grillaller
    Om du har gjutjärnsgaller kan det vara läge att borsta av dem och sedan smörja på ett ordentligt lager vegetabilisk olja som förhindrar rost. Om du inte ska använda grillen är det bäst att ta in dina galler och förvara dem varmt och torrt. Det är inte heller fel att smörja in dina rosfria galler en aning heller.

  4. Skydd
    Ett överdrag är ett krav, denna årstid sliter på grillen. Viktigt att ha ett överdrag som andas, annars fungerar det som ett växthus och grillen rostar upp även om det är rostfritt stål av fin kvalité. Jag rekommenderar Broil Kings originalöverdrag.

  5. Gasoltuben
    Förvara din gasoltub på ett ställe med bra ventilation. Att förvara dem inomhus är inte att rekomendera. Ett förråd utan isolering är optimalt.

  6. Rostskydd
    Om du bor nära nära saltvatten är även en rekommendation att använda någon form av ädelstålvård vår och höst eller vid behov. Det skyddar mot salt och till viss del fukt men även mot flygrost om du bor nära hårt trafikerade vägar eller vid en järnväg till exempel.

Se nu till att ge er grill den kärlek den behöver det gör att du kan ha din grill i många år.


Bild:
Att behandla grillen som min farsa gjorde förra vintern är inte att rekommendera men så här hittade jag den. Denna dag var det -15°C men grillen gick upp i 330°C på mellan 15-20 minuter. Det som förvånar mig en aning är att denna misshandel inte påverkat grillen så mycket förutom att gjutjärnsgallren var ganska rejält rostiga i våras. Att lära gamla hundar sitta är inte helt enkelt men nu har han överdraget på grillen iaf.


Örig info:
Broil Kings Garantier

Dual tube brännare (baron & uppåt) 10 År*
Grillbalja - livstids garanti*
Lock - livstids garanti*
Plastdelar, hjul, tändare, termometer mm 2 års garanti

*Garanti gäller för genomrostning och funktion

Tack för att ni tog er tid!

Mvh

Sebastian Virta
"Själutnämnd grillkung"
Grundare grillkung.se
0142-80102
Sebastian@grillkung.se

Test Napoleon Pro 500 - en värsting med klass!

Publicerad 2017-11-14 av Victor Nilsson

I somras tog jag chansen att produkttesta marknadens kanske coolaste modellserie, Napoleon Pro-series. Det fick bli en Pro 500 då det är den storlek på grill som passar de flesta grillare. Jag är annars en fan av både Pro 665 och pro 825 men då snackar vi 40´ respektive 58 tusen.

Jag brukar göra så när vi snackar grill, alltså produkttesta så mycket som möjligt av det jag säljer för att veta hur de fungerar. På så sätt kan vi leverera bästa möjliga kunskap och service till våra kunder.

Eftersom jag är säljare får ni måhända ta detta testet med en nypa salt men jag ska försöka göra ett så objektivt test som möjligt. Jag grillar mycket och grillar gärna allt, för allt blir nästan bäst på grillen! Det var så idén om grillkung.se utvecklades och intresset har inte direkt svalnat.

De saker jag tänkte gå igenom:
  • Montering
  • Material & känsla
  • GRILLNING

Montering

Vi börjar med monteringen. Grillen kommer väl förpackad i en grov kartong med förstärkt topp och botten som är bandad. Alltså mindre risk för fraktskador och repiga delar än den generella typen av kartong. Själva grillboxen/grillugnen är monterad i fabrik vilket gör det hela enklare. Skåpet behöver byggas ihop och det fungerade bra. Lite meckigt att få dörrarna perfekta då de har samma typ av gångjärn som ett modernt kök med dämpning, justering etc men det löste sig fint och det är ett plus att de går att justera i våg. Jag skulle säga att om man är normalhändig får man ihop grillen på 1-2 timmar, i mitt fall tog det nästan 2 timmar. Materialen känns gedigna och delarna är väl förpackade.

Materialen
Nu börjar festen, materialfesten som sig bör på en grill för 28000:- ... Till att börja med är grillen genomgående utrustad med 304-stål på alla rostfria delar vilket är en mycket korrisionstålig, tål frätande ämnen bra och klarar höga temperaturer. I botten sitter ett sedvanligt fettråg som samlar in köttsafter och fett ner i en liten fettkopp väl dold i grillskåpet. Själva grillboxen är gjord av gjuten aluminium med "väggar" åt sidorna i grillen med 2 cm(!) isolering, vilket känns väldigt rejält. Ju bättre isolering desto högre värme.
Grillboxen binds ihop av locket som enligt mig är det mäktigaste, 20 kg kärlek, väl isolerat med dubbla plåtar och sidor av gjuten aluminium modell tjock. De kromade detaljer och ett rejält handtag i rostfritt gör designen lite "håll käften"-aktig på ett härligt sätt. Lockets centrala placering gör ändå locket smidigt och lät att lyfta. Lockets höjd är mäktig och utformningen kaxig med en skarpt sluttande vinkel ner mot handtaget vilket jag tänker återkomma om när vi pratar grillteknik sen.

Längst ner i grillen sitter brännarna som också de är gjorda av äkta 304-stål. 4 stycken brännare med lagom avstånd mellan sig samt den runda formen nere i grillboxen ger bra spridning av värmen.
I övrigt så är brännarskydden väl tilltagna i tjockt 304-stål och täcker merparten av grillytan så safter och fett från köttet kan droppa ner och förbrännas för att få grillsmaken. Grillgallrena är riktigt trevliga med sin svängda design och grova stavar på 9,5 mm, dessa bör överleva många års hård året runt grillning. Jag har vissa åsikter om avståndet mellan stavarna också men återkommer om det när vi pratar Grillning senare. Vidare har även locket en termometer som ger distinkt och snabb response.

Att de har monterat in ledbelysning inne i grillen är ju för en året runt grillare som mig en dröm. Nu testade jag den i somras och hade inte lika mycket nytta av det men känslan att tända upp belysningen när du grillar är skön. En extra kick får man ju av att de även har satt belysning inne i underskåpet, kanske inte så nödvändigt men det förstärker känslan av att man grillar med marknadens coolaste grill, läckert. Detaljerna avgör när man köper en grill för 28000:-.

Mäktigt grillgaller med stavar på 9,5 mm

Grilla

Grillningen då?
Jo den går ju att grilla på också, inte bara dregla över som man annars tenderar att göra. Med den totala effekten på över 25 kw (inklusive Sizzle Zone och rotisseribrännare) kommer man snabbt upp i höga temperaturer. Den väl isolerade grillboxen tillåter också grillning på låga, jämna temperaturer. Det man imponeras av är hur fort den kommer upp i temperatur, den går på bara några minuter upp till 300°C och mer därtill.


Jag tänkte återkoppla om det höga och väl tilltagna locket till grillen. Jag tyckte att man fick en otroligt bra rotation på värmen i grillen och jag har en teori om varför, lite synd att de inte skriver mer om tekniken i sina produkttexter. Ryggen på grillen är relativt hög och har en distinkt vinkling inåt och uppåt framifrån sätt med locket som överlappar för bra vindskydd. Att sedan locket är så högt och att locket sluttar skarpt framåt gör enligt min teori att värmen stiger uppåt för att sedan tryckas ner av den nya värmen som skapas i större omfattning än de andra grillarna som jag har testat. Det ger en härlig konvektionsvärme som ger till exempel en pizza en härlig yta även på toppen. Samtidigt gör den inget avkall från att få ordentligt med värme underifrån vilket man behöver för att kunna karamelisera köttet och få de där perfekt vågiga grillränderna. Där skiljer sig Napoleon Pro 500 från många andra grillar som jag har testat. Den påkostade designen har också en funktion vilken jag verkligen uppskattar!

Jag ska också återkoppla om grillgallrena med att jag kan tycka att avståndet mellan stavarna är lite för stort. Det i sig ger mäktiga grillränder på stora köttbitar men inte på små. En annan nackdel med det är att när man öppnar locket försvinner mer värme än nödvändigt ut ur grillen men nu är vi nere på nördnivå. Fördelen å andra sidan är ju att man borde få mer luft i rörelse inne i grillugnen vilket bekräftas av ytan jag fick på bröd när jag bakade och potatis som jag wokade etc.

Bild: En fri tolkning av Frutti di mare med cgnacflamberade kammusslor

Sizzle zone
När man testar en Napoleon Pro 500 måste nog deras sizzle zone få ett eget kapitel.
Tanken är att man med extrem värme karameliserar ytan på köttet och på så sätt stänger köttets porer. Det i sin tur leder till att så mycket som möjligt av köttsaften istället för att rinna ut ska stanna kvar i köttet så att man får en riktigt saftig köttbit. Fungerar det då? Jag har förvisso vid enstaka tillfällen grillat med sizzle zone från Napoleon innan men aldrig bekanta mig med den fullt ut. Så jag fokuserade på att grilla en hel del nötkött på den helt enkelt. I början grillade jag lite för kort tid för jag var rädd för att bränna köttet men efter ett tag fick jag mer självförtroende. Jag kom underfund med att det var optimalt att grilla en tjockare skiva entrecote 2-2,5 cm med metoden 1+1+1+1 minut alltså 1 minut sedan vända, 1 minut till och ny vändning tills man får ett läckert rutmönster i biffen. Därefter stoppade jag in den på lägre värme i grillen och lät den gå till ca 55°. Då fick jag en perfekt medium rare entrecote och de blev otroligt saftiga! Givetvis också tack vare köttkvalitén, jag använde lokalslaktat, hängmörat Herreford från Hamilton & Widegren i Väderstad.


Bild: Änddelen av en Entrecote på gränsen mot ryggbiffen

Sammanfattning
Napoleon Pro 500 är den perfekta grillen för dig som vill ha det värsta. Du ska gilla lyx, grilla och vara en allmänt prylnördig person som har en rejäl slant över också förstås. Då är en Napoleon Pro 500 grillen för dig! De har inte sparat på något här, allt du ser på den är lite bättre än vad det behöver vara på ett härligt sätt, jag skulle vilja säga att detta är grillarnas Ferrari och det kändes tyngre än vanligt när jag sålde den vidare till en granne ett par slagskott bort. Det jag kan anmärka något på är ju såklart priset, det ligger högt och som grill är det ju såklart inte värt det för så många men jag lovar er, den här grillen hittar sin kund!
Så mitt råd för dig som passar profilen - sitt inte och drägla utan slå till medan du kan!

Tack för att ni tog er tid!

Sebastian Virta
"Självutnämnd grillkung"
Grundare
Grillkung.se


Bild: Rödvinsbräserad nötstek efter bryn på Sizzle Zone

Bild: Enkel tortillapizza med mycket topping

Test Outdoorchef Geneva 570 g

Publicerad 2017-06-21 av Sebastian Virta

2017-06-08

Produkttest Outdoorchef Geneva 570 g

Grillkung började med en storsatsning på Broil King och sen har det växt med nåt märke per år. När vi tar in ett nytt märke och satsar på det så börjar vi med att lära oss så mycket som möjligt om grillarna och tillbehören som vi ska sälja.

Outdoorchef har vi iofs sålt i 6-7 år i butiken och tyckt det varit fina grillar men aldrig helhjärtat med rätt tillbehör, olika modeller etc. Under de åren har vi dock hunnit testa hur de sköter reklamationer, hur tillgången på reservdelar mm har fungerat och det har aldrig varit några
problem.

Det som Outdoorchef har gjort sig kända för och som jag anser vara det som är speciellt med just dem är deras klotgrillar för gasol. Med den vändbara konen kombinerar man enkelt mellan direkt grillning och indirekt grillning. Då kanske ni tänker att direkt och indirekt grillning går
att göra i vilken gasol eller kolgrill som helst och det gör det ju också, MEN
med konen har jag efter att ha grillat nästan varje dag i en månads tid upplevt
en ny kärlek i grillningen.

När man grillar på en mer klassisk gasolgrill med 4 brännare som ligger uppradade bredvid varandra strax under gallerna är värmen underifrån inga som helst problem, all värme kommer ju därifrån och sprids uppåt. Det gör i sin tur att man får en fin yta underifrån men inte så mycket ovan ifrån, alltså typisk direkt grillning som det kallas. På Outdoorchef kan man också
göra det genom att vända konen som på bilden under till vänster:



Det är dock i den indirekta grillningen som Outdoorchefen gör sig som bäst. Har aldrig grillat på en grill där värmen ovanifrån är lika kraftig som värmen underifrån. När man vänder konen som på bilden ovan så den blir som en tratt så cirkulerar värmen på ett annat sätt och när man vill grilla hela måltiden på grillen som en stek på ena sidan och en potatisgratäng på andra sidan så går det alldeles utmärkt och med ett fantastiskt resultat på ett väldigt enkelt sätt. Man kan till exempel köra en Pizza indirekt i över 300 grader vilket man inte kan i en ”vanlig” gasolgrill utan om man ska komma upp i den temperaturen måste man köra alla brännare på fullt och hoppas på att pizzan inte är bränd i botten när den är klar.

Under den månaden som jag grillade med Outdoorchef 57 cm gasolgrill så testade jag allt från att göra långkok av större stekar, grilla burgare, steaks, gratänger av potatis eller pasta och fisk men det var att baka bröd som jag verkligen fastnade för. Brödet liksom får ett helt annat lyft i
grillen och växer uppåt på ett annat sätt än i ugnen. Det blir även om jag är något av en nybörjare på brödbakning perfekt både underifrån och ovanifrån vilket generellt kan vara problem på grill annars då all värme kommer från botten.

Sammanfattning

Outdoorchef Geneva 570 g är enligt mig en av marknadens snyggaste grillar och
kan placeras i stort sett var som helst. Jag tänker mig att den är perfekt att
ha på tex balkonger där man enkelt kan placera den i hörn med sidoborden
nedfällda eller längs en vägg. Jag rekommenderar denna grill starkt för allroundgrillaren med matintresse!

Tillbehören då?

Jag hade bara testat >tången (299 kr) innan men den har jag har haft i 6 år och älskar den.

Nu testade jag:

- >Gourmetset halvmåne – perfekt till en klotgrill med sin
form, dessutom enkel att rengöra, mångsidig. Pris 499:-

- Grillpincetten – ett lyxtillbehör med fin känsla

- Överdraget – bra överdrag inget direkt extra mot sina konkurrenter utan ett
bra överdrag utan krusiduller.


Plus

+ Designen
+ Konen
+ Indirekt värme i världsklass
+ låg jämn värme
+ Designen gör den lätt att placera, tar inte så mycket plats
+ Gasolsnål
+ kan gömma tuben i röret (upp till 7kg)

Minus
- något liten yta när man vänder på konen för direkt grillning
- svårt med olika temperaturzoner
- Personligen hade jag gärna haft ett gjutjärnsgaller men det finns som tillbehör och det är en smaksak, det medföljande porslinsemaljerad gallret fungerade bra.


Mvh

Sebastian Virta
”Självutnämnd grillkung”

www.Grillkung.se

Potatis och rotfruktsgratäng i halvmåneformen var en perfekt kombo

Även bra för övrig rostning, grönsaker, tillbehör eller som här 2 st varma mackor.

Snygg grill som var lätta att placera och flytta runt, fällbara sidobord gör den perfekt i ett hörn eller på en balkong.

Som sagt, brödbakning på denna grill!! Helt fantastiskt för mig som glad amatör! Försök hitta en ugn som kan ge 320 grader varmluft!

Bilder från kunder

Publicerad 2016-06-16 av Sebastian Virta

Att ha nöjda kunder är viktigt för oss på grillkung och det är ni som gör att Grillkung finns och gör att man orkar kämpa med stora lager mitt i vintern och lyfta grillar tunga som mindre bilar med sina bara händer, packa grillar, montera grillar, leverera grillar i Stockholms rusningstrafik och så vidare...

Då är det extra kul att få bilder från kunder som grillar med sina grillar köpta av oss!

Jens från Kungsbacka

Detta är Jens från Kungsbacka, han köpte förra sommaren en Baron 490 som han använder flera gånger i veckan, när frugan köper pizza till sig och ungarna då går Jens ut, sätter på sig kepsen, öppnar en öl och grillar en redig köttabit! Jens är en grillentusiast ut i fingerspetsarna så att han valde en Baron 490 efter att vi dividerat över telefon ett par gånger kändes som ett Klockrent val!
Jens startade för övrigt ett grillforum på Facebook för alla som grillar på Broil King som ni kan hitta här: Broil King grill klubb

Läs mer om Baron 490 här

Imperial XLS

Kungen av grillar till bonden av bönder!

Denna bild fick jag från Magnus en lantbrukare på östgötaslätten

Kundspecial: Grillkungen från Töreboda

Publicerad 2016-06-16 av Sebastian Virta

Jag ringde en kund...

Att jag pratar mycket grill med kunder i mitt jobb är något som jag tycker om väldigt mycket och att lära av varandra är ju det enklaste sättet att få tips och inspiration till grillen.

Jag ringde upp Leif eller "Grillkungen från Töreboda" som jag kallar honom!

Vi började maila lite angående grillar våren 2015 då Leif kontaktade mig angående köp av gasolgrill.
Det slutade med att Leif och hans fru åkte hela vägen från Töreboda till vårt showroom i Mjölby och köpte en Baron 490.

Bakgrunden var att han som många andra som köper grill av oss hade haft några gasolgrillar tidigare och tyckte om konceptet med gasolgrill. Han hade dock haft problem med kvalitén på de tidigare grillarna med kort livstid på brännare och låg värme. Blicken riktades mot Broil King och valet föll sedan på en Baron 490.

"Jag kände redan när jag öppnade lådan vilken kvalité grillen höll, tyngden materialen..."

När jag ringde Leif hade han bland annat bakat pizza på över 300 graders värme samtidigt som han rengjorde grillen (pyrolysteknik där grillen bränner bort fett och köttrester).

När jag frågade Leif lite om grilltips så pratade han passionerat om Mexikansk mat, gärna stora köttstycken under lång tillagning så kallad slow cooking på grillen. Han tar mycket inspiration av grillguden Jonas Cramby och han har alla hans böcker i närheten av grillen.

Matlagningsintresse

Leif har ett genuint matlagningsintresse vid sidan av familjen och jobbet på Töreboda kommun och umgås med ett gäng matlagningsintresserade entusiaster som gärna anordnar matlagningsträffar och kurser där han både är deltagare men också verkar som hjälplärare när det behövs. De delar också bilder via instagram och facebook för att ge varandra inspiration vilket han rekommenderar.

Grillkungen från Törebodas kallrörda Barbecusås!

2,5 dl tomatketchup

1,25 dl mörk sirap

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

0,6 dl farinsocker

2 msk citronsaft

1 msk chilipulver

1 tsk vardera av: salt, timjan, oregano, basilika

½ tsk vardera av: paprikapulver, lökpulver, riven ingefära (färsk), sambal oelek

Kör allt i matberedare, börja med vitlök, lök, sen resten.


"För någon vecka sen så foliegrillade jag långsamt en nötbog till innertemperatur 70 och gjorde sen härliga mackor på det med picklad rödlök, avocado, krasse, tomat och cashewnötter ( för chrunchen!), se bild. Körde indirekt i flera timmar på låg temp och lät den sen dra i saltlake ett par timmar."

Fantastisk bild från Törebodas grillkung:

"beercan-burgers, så gott. Brukar improvisera fyllningen men har alltid med karamelliserad lök och avslutar alltid med en klick av bbq-såsen enligt receptet ovan."

Grillkungs bästa marinad för grillad kyckling!

Publicerad 2016-05-10 av Sebastian Virta

Marinader och glace är nästan en vetenskap för många, själv kör jag mycket glace och snabbmarinering men det är mest för att jag är dålig på att planera och marinera i tid.

Några ingredienser som jag ofta använder är honung, sambal oelek, vinäger och paprikapulver.
Jag måttar aldrig hur mycket jag tar av olika saker utan går endast på känsla, smakar av och är klar när jag är nöjd. Det gör ju helt klart recepten lite svårare att skriva ner eftersom jag höftar när jag gör dem men jag fortsätter väl att höfta fast i skriftform så får ni testa och se vad ni tycker!

Sweat chili marinad

1 dl olja
2 matskedar honung
1-2 matsked sambal oelek (beror på hur starkt man vill ha det)
1 rejäl skvätt worchester sauce
1 liten skvätt vinäger (mycket viktigt)
1 matsked Soja av bättre kvalité
svartpeppar
salt

Dela upp marinaden i 2 delar så du kan använda den ena delen som marinad och den andra till glace för att få ett tjockare lager och mer smak, ringla det sista över köttet vid servering!

Denna marinad ger en härlig mörkröd/svart färg och passar perfekt till kyckling och fläsk, särskilt gott är den till kycklingvingar och drumsticks. Serveras med fördel tillsammans med vanlig naturell creme fraiche och det kan behövas då denna marinad är mycket stark.


Drumsticks & Wings med grillkungs sweat chili marinad



En lastbil grillar i december

Publicerad 2015-12-02 av Sebastian Virta

December har hunnit komma och grillarna ligger kanske inte på högvarv ute i stugorna just nu.
Det finns dock undantag och själv är jag nog ett av dem. Min plan ligger helt i linje med att min julskinka ska grillas! Mer om det kanske kommer upp här framöver!

Även om vår säsong på grillkung börjar på allvar runt mitten på mars har vi redan nu börjat planera för säsongen 2016. Säsongen 2015 var vår första säsong under grillkungflaggan som vi nu summerar som en succé med över 500 nöjda kunder runt om i landet. Det vill vi tacka våra kära kunder för!

Vi har köpt upp ett stort parti grillar nu för att kunna ge våra kunder bra deals till våren och att vi kunde göra det är vi stolta över så att vi även nästa säsong kan ge våra kunder möjligheten att köpa fina grillar till rätt peng!

Modellerna i denna leverans är:

Imperial XL 2015 med belysning

Regal 490 PRO

Baron 440

Crown 340

Souvereign XL

Signet 90

Mal högrev till hamburgare - Hamburgarkurs

Publicerad 2015-10-05 av Sebastian Virta

Att göra den perfekta burgaren är en utmaning som inte ska underskattas.

Än har jag inte gjort den perfekta själv men jag har kommit en bra bit på vägen.
Jag har helt klart kommit på att det viktigaste är köttet och att sedan kommer hur man maler den.

Jag anser att många lägger för mycket fokus på tillbehören men glömmer det viktigaste, alltså köttet. Många restauranger försöker bomba burgaren med alla möjliga tillbehör men en perfekt tillagad burgare blir enligt mig bäst enkel. Salt, peppar, en god topping och en skiva ost räcker hur långt som helst.

Jag har testat olika köttdelar (då jag ofta köper köttlådor etc) men också olika raser av nöt.
Den här gången tog jag fram 1 kg högrev från Walla Säteri där jag köpt köttlådor och fryst in.
Dessa djur går på ranchdrift året om och slaktas direkt på gården vilket gör att djuret inte hinner stressas upp av långa transporter på lastbil med blodet pumpandes i musklerna. Detta gör sannolikt att köttet är väl marmorerat med insprängt fett även i fettsnålare delar som högrev. Detta är med andra ord perfekt till Hamburgare!

När man jobbar med grillar och pratar med mycket olika lokala grillkungar runt i Sverige får man enormt många tips och lär sig massor av nya trick för att lyckas med köttet. Inspirationen och idén att lägga köttfärsen i rulle fick jag från en kund som heter Anders och jobbar som kock.

Du behöver:

En köttkvarn (gärna med relativt grovt skär)
En bit högrev av fin kvalitet
Ett bakplåtspapper

Gör så här:

Skär köttet i mindre delar och lägg ett bakplåtspapper under kvarnen

Börja mala utifrån och in på pappret så du får en "limpa" av grovmald färs.



När du har fått ihop en "limpa" av färs är det bara att rulla ihop den lätt med bakplåtspappret, det är viktigt att försöka mala så att köttfärsstrimlorna ligger längst med som en rulle, då blir det extremt saftigt vid tillagning, burgaren blir fin i konsistensen och liksom trillar isär av sig själv nästan. Därefter är det perfekt att lägga in den i frysen ett par timmar så att den blir lite lätt fryst och sedan skära den som en rulltårta, platta till en aning, salta och peppra.


Skär dem i en tjocklek som du föredrar och se till att grilla/steka dem på riktigt hög värme ca 1 minut på varje sida, låt dem möjligen eftersteka i ugnen i ett par minuter om du föredrar det, jag gillar min blodig.

Lägg på lite extra lagrad prästost eller nån annan god ost, sen är det bara att äta.

För mig kommer tillbehören i andra hand men brödet är viktigt. Ett fluffigt enkelt bröd tycker jag är det bästa.

(jag skulle grillat denna gång, jag föredrar grillen men det blåste så jäkla mycket så jag valde att stanna inne)

Beercan bacon burgers!

Publicerad 2015-04-20 av Sebastian Virta

Då var det söndag eftermiddag och suget efter en riktig burgare blev större och större!
Har varit sugen länge på att testa att göra ett gäng Beercan bacon burgers och nu kunde jag inte hålla mig längre.

Jag gjorde såhär:

Recept Beercan bacon burgers

Nötfärs med 10 % fetthalt rullad i 5 st stora köttbullar á ca 250 gram styck sedan tar man enn 33 cl burk och mosar rakt genom bullen och formar sedan med händerna några centimeter upp på burken, lindar ett par skivor bacon runt som fastnar och fungerar som lim nästan. Sedan vrider man försiktigt ut burken och burgaren är färdig att fyllas.

Jag hade lite svårt att välja vad jag skulle ha i mina burgare men valde följande fyllning:

Vitkol, lök, squash, paprika, nötbog och en rökt älgkorv.
Som sås blandade jag en barbecuesås med hot souce och en klick bearnisesås toppat med ost.

Man kan välja vad för fyllning som helst efter smak men jag kan rekommendera den rökta korven tillsammans med grönsakerna och nötbogen.

Därefter ska de grillas på indirekt värme i ca 50-60 minuter i ca 150 °C

Resultatet kan inte bli misslyckat och jag rekommenderar att du testar redan idag!

Ljudbutiken satsar på grillkung

Publicerad 2015-04-14 av Sebastian Virta

2015-04-14

Pressrelease

Ljudbutiken satsar på Grillkung

Det började med att Per-Anders Svensson sålde stereoanläggningar i en vrå på magasinsgatan i Mjölby, han jobbade med sitt eget intresse, ljud på kvällstid efter sitt ordinarie jobb. Numera drivs Ljudbutiken av Per-Anders och hans fru Mona tillsammans med sonen Sebastian.

När tiderna har förändrats och konsumenternas vanor har ändrats har Ljudbutiken alltid affärsutvecklat. 2007 satsades det på utbyggnad och start av försäljning för vitvaror och 2013 startades satsningen på e-handel.

Att man affärsutvecklat menar Per-Anders har varit nyckeln till överlevnad och fortsatt lönsamhet i en mycket tuff bransch, ”hade vi bara sålt tv & ljud som många av mina gamla kompisar i branschen skulle vi varit borta för länge sen precis som dem” säger han när jag frågar honom om hur branschen har utvecklats.

Entreprenörskapet sitter i blodet

I takt med att nästa generation efter Per-Anders tar över, sonen Sebastian är det nu han som står för affärsutvecklingen. Den nystartade webshopen Grillkung.se har nämligen redan blivit en succé på nätet och tanken på att även ha ett ”showroom” på Ljudbutiken i Mjölby har växt fram. 200 kvadratmeter av butikens yta har därför avsatts för ”Grillkung showroom” där den största delen täcks av amerikanska kol- & gasolgrillar från märken som Broil King, Napoleon och Landmann.

Satsningen på nätet ökar hela tiden, ”i framtiden kommer Ljudbutiken finnas kvar som butik och showroom men genom lokalen går kanske 5 nischade webshopar”, menar Sebastian Virta.

Var Ljudbutiken är om 5 år säger Sebastian beror på hur marknaden förändras men att företaget lever kvar och affärsutvecklar sin verksamhet i Mjölby råder det ingen tvekan om. ”Vi hittar hela tiden hål på marknaden där vi har en funktion med service och tillgänglighet” säger Sebastian.

Vill du se alla? Gå till vårt arkiv!